Deser

Szybkie ciasteczka kokosowo-amarantusowe (od 9. miesiąca)

Szybkie ciasteczka kokosowo-amarantusowe

Szybkie ciasteczka kokosowe z amarantusem i gorzką czekoladą - dawka mocy nie tylko dla służb mundurowych ;)

Składniki (na około 18 ciasteczek):

  • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1/4 szklanki cukru (trzcinowy, kokosowy)
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mąki pszennej (może być również pełnoziarnista)
  • 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1 jajo
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6-8 kostek gorzkiej czekolady - minimum 80% (posiekać)

Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik - 180 stopni Celsjusza i termoobieg.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Miękkie masło miksujemy z cukrem na gładko, następnie dodajemy jajo ( w całości) i miksujemy jeszcze chwilę.

Dodajemy wiórki, mąkę, amarantus i proszek do pieczenia - miksujemy na wolnych obrotach lub mieszamy łyżką do połączenia się składników.

Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy i układamy na blaszce w odstępach.

Pieczemy około 10 minut i studzimy na kratce.

Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika mogą być dość miękkie, ale bez obaw - potem stwardnieją.

Smacznego!

ciasteczka kokosowe z amarantusem

ciasteczka z amarantusem i czekoladą

Inspiracja przepisowa: alaantkoweblw.pl

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾