Deser

Ciasto z gruszkami i orzechami (po 1. roku)

ciasto z gruszkami

Niby zwykłe ucierane ciasto z gruszkami... ale dodatek orzechów sprawia, że smak jest wyjątkowy i bardzo pasujący do coraz bardziej jesiennych wieczorów. Ciasto wyjdzie nie tylko z orzechami laskowymi - włoskie albo migdały też mogą być:) Ja nie miałam dżemu morelowego - porzeczkowy też dał radę, całkiem miło przełamał smaki i wpłynął na kolor:)

Składniki:

  • 100 g orzechów laskowych (włoskich lub migdałów)
  • 140 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka
  • 5 średniej wielkości gruszek
  • 2 łyżki dżemu z moreli (ja dałam porzeczkowy, brzoskwiniowy też będzie dobry)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotować formę o średnicy około 20 cm - wyłożyć papierem do pieczenia.

Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. 2 gruszki kroimy w kostkę, 3 w paseczki (można skropić odrobinę cytryną, żeby nie ściemniały).

Orzechy laskowe zmielić w malakserze na proszek, dodać mąkę, proszek do pieczenia i wszystko zmiksować. Następnie dodać masło i zmiksować - ciasto będzie mieć konsystencję kruszonki. Na końcu dodać jaja i cukier i zmiksować krótko - do połączenia się składników.

Dodać gruszki pokrojone w kostkę i wymieszać delikatnie łyżką.

Przełożyć ciasto do formy, na wierzchu poukładać paseczki gruszkowe.

ciasto ucierane z gruszkami

Piec w temp. 170ºC przez około 50-60 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu posmarować wierzch dżemem.

Smacznego!

ciasto z gruszkami i orzechami

ciasto gruszkowo orzechowe

Inspiracja przepisowa: mojewypieki.com

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾